Go Back   Ford Expedition Forum > Ford Expedition Forum > Electrical

Sponsored Ads
Register to remove these ads.


Electrical

wont start theft blinking


This is a discussion on wont start theft blinking within the Electrical forums, part of the Ford Expedition Forum category!
Register to remove these ads. It's free! 1999 expedition 5.4 l wont fire turns over theft light blinking fast called ...



Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 12-11-2011, 03:10 PM   #1 (permalink)
Registered User

 
Join Date: Dec 2011
Location: ontario ca
Posts: 7
Unhappy wont start theft blinking


Register to remove these ads. It's free!
1999 expedition 5.4 l wont fire turns over theft light blinking fast called lock smith to re prog keys said the pats still didnt recig. the org keys he said it was some thing else but probaly to do with pats sys.i tried to connect an obd2 code reader to truck it said fail to conect .im at a loss if any one could help give me the items to do with pats or ideas going crazy as well as broke . thank you

Last edited by chadmadd; 12-11-2011 at 03:14 PM.
chadmadd is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2011, 03:34 PM   #2 (permalink)
 
toms89's Avatar
technical advisor

 
Join Date: Mar 2011
Location: MD
Age: 47
Posts: 5,122
Default

You cannot program new keys if the original pats keys are not recognized. You will likely have to take it to ford dealer. Maybe get ecu reflashed and pats keys reprogrammed.
__________________

Blown 2000 XLT 4wd...12.61 @ 107.44mph. (481 rwhp & 577 rwtq)

http://www.youtube.com/watch?v=QW7XKRvOP0Q


Built 5.4 w/ 8.6 to 1 comp, forged manley rods & pistons, forged steel crank, comp cams 102500, trick flow heads, ported lightning supercharger assembly pullied for 14psi boost. Tuned by self via SCT pro-racers software.

Built 4R100 . Complete custom mandrel bent dual 3" stainless exhaust with high flow cats.

Last edited by toms89; 12-11-2011 at 03:36 PM.
toms89 is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2011, 03:47 PM   #3 (permalink)
 
toms89's Avatar
technical advisor

 
Join Date: Mar 2011
Location: MD
Age: 47
Posts: 5,122
Default

Just for your information. I have a sct custom programmer and inadvertantly lost my stock program when it locked up once during the flash process. I had not backed it up anywhere...opps. Anyways I was able to reflash one of my custom programs as the original and it would not start due to loosing the pats code. Same symptoms as yours. I was able to turn off pats in the program and I can start it now but pats still flashes and I get check engine light due to the lost code. My only option is to have dealer install original program and reprogram my pats keys. I was quoted a little over $100 to do this.

There is the possibility is your pats system outside the ecu is malfunctioning but the dealer should be able to diagnose this.
__________________

Blown 2000 XLT 4wd...12.61 @ 107.44mph. (481 rwhp & 577 rwtq)

http://www.youtube.com/watch?v=QW7XKRvOP0Q


Built 5.4 w/ 8.6 to 1 comp, forged manley rods & pistons, forged steel crank, comp cams 102500, trick flow heads, ported lightning supercharger assembly pullied for 14psi boost. Tuned by self via SCT pro-racers software.

Built 4R100 . Complete custom mandrel bent dual 3" stainless exhaust with high flow cats.

Last edited by toms89; 12-11-2011 at 03:50 PM.
toms89 is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2011, 05:10 PM   #4 (permalink)
Registered User

 
Join Date: Dec 2011
Location: ontario ca
Posts: 7
Default

thanks for the info i plan on going to the ford dealership ,im wondering if the obd2 reader not linking up to trucks computer could also be part of the prob. i knoe pats is diffdeal but do you think the problems could be related like the obd2 couldnt read so the pats couldnt be re programed the locksmith didntsay about it
chadmadd is offline   Reply With Quote
Old 12-11-2011, 05:19 PM   #5 (permalink)
 
toms89's Avatar
technical advisor

 
Join Date: Mar 2011
Location: MD
Age: 47
Posts: 5,122
Default

Im sorry but I am not clear on the sequence of events. If your original keys stopped working for whatever reason new keys cannot be programmed. The original proper code has to be received before the ecu will allow a new key to be programmed. Keeps just anybody from programming their own keys to take your vehicle. If this is the case there is nothing the locksmith could do. Its possible the ecu locked out the reader in this case but not sure.
__________________

Blown 2000 XLT 4wd...12.61 @ 107.44mph. (481 rwhp & 577 rwtq)

http://www.youtube.com/watch?v=QW7XKRvOP0Q


Built 5.4 w/ 8.6 to 1 comp, forged manley rods & pistons, forged steel crank, comp cams 102500, trick flow heads, ported lightning supercharger assembly pullied for 14psi boost. Tuned by self via SCT pro-racers software.

Built 4R100 . Complete custom mandrel bent dual 3" stainless exhaust with high flow cats.

Last edited by toms89; 12-11-2011 at 05:23 PM.
toms89 is offline   Reply With Quote
Old 12-12-2011, 12:21 AM   #6 (permalink)
Registered User

 
Join Date: Dec 2011
Location: ontario ca
Posts: 7
Default

thanks alot for the info ill let everyone know what ford says thanks again
chadmadd is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2011, 01:58 AM   #7 (permalink)
Registered User

 
Join Date: Dec 2011
Location: ontario ca
Posts: 7
Default

went to ford and they said tow it in and for $90. we will let you know whats up. so i think im gonna try another ford cert. mech. i let you guys know how it gose and what the prob was
chadmadd is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2011, 06:59 AM   #8 (permalink)
 
JUST4FUN's Avatar
Admin

 
Join Date: Oct 2005
Location: Mokena Il
Posts: 1,748
Default

if your not linking up check to see if the cig lighter works if not replace the fuse and try it agian. ecm and the cig lighter is the same one
__________________
2012 F150 Ecoboost crewcab
pearl white
JUST4FUN is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2011, 06:22 PM   #9 (permalink)
 
Explor2Exped's Avatar
Full Access Members

 
Join Date: Mar 2011
Location: Nashville, TN
Age: 28
Posts: 701
Default

I've had this same problem before...

All I did was disconnect the battery & let it sit unconnected for about 15mins. Connected it back then started right up.

Sometimes it would randomly do this & i would just get out, walk away, then come back few minutes later & the theft would stop.
__________________
"Enjoy the little things in life.....for one day you'll look back and realize they were the big things."
Explor2Exped is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2011, 09:06 PM   #10 (permalink)
Registered User

 
Join Date: Dec 2011
Location: ontario ca
Posts: 7
Default


Register to remove these ads. It's free!
man i wish i had that luck .i did check the cig fuse and its good . i do remember i was hooking up another radio since the last one was stolen. i had the key turned to the on pos. for probably 1 hr. or more while looking the constant and ignition hot . that was it nothing shorted that i saw .so im wondering if the key being on would cause this issue.the code reader obd2 still wont connect to truck computer .i checked voltage on trucks obd2 power is there in two spots .if the obd2 isnt conecting i wonder how the lock smith was able to try and fail at program keys ? food for thought if any one can contribute or add it would be appreciated thanks again one frustrated family .
chadmadd is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
locksmith stilwont start

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




GM Truck Forum
Ford Raptor Forum
Chevy Tahoe Forum
Chevy Cobalt Forum
Chevy Camaro Forum
FJ Cruiser Forum
Ford Truck Forum
88-98 GM Truck Forum
73-87 Gm Truck Forum
Dodge Ram Forum
Chevy Equinox Forum
Chevy Cruze Forum
Jeep Liberty Forum
Jeep Forum
Dodge Ram SRT10 Forum
Chrysler 200 Forum
Scion xD Forum
Scion xB Forum
Dodge Challenger Forum
Scion FR-S Forum
Softball Forum
SRT Forum
Nissan Titan Forum
Buick Enclave Forum
Cadillac Forum
Cadillac XTS Forum