2004 Expedition no 3rd or OD

Discussion in 'Transmission & Drive train' started by tsamrein, Jan 10, 2019.

  1. tsamrein

    tsamrein New Member

    Age:
    36
    Posts:
    2
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 9, 2019
    Location:
    Sullivan
    I just acquired an expedition with this problem. It works perfectly in 1st and 2nd but doesn’t shift to 3rd. If I unplug all the sensors it locks in Third and can be driven at highway speeds.

    Anyone have any ideas what would cause this.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  2. 1955moose

    1955moose Full Access Members

    Posts:
    4,607
    Likes Received:
    814
    Joined:
    Nov 23, 2014
    Run a codes check first. 2 things come to mind. 1, the passages for the 3-4 shift are gummed up in your valve body, and 2, you might have a bad shift solenoid. The second should show on the diagnostic with a quality scanner. The first you'll have to drop pan. If fluid is gritty, or dirty, and did cause the valve to stick, you might have a torque converter going bad. Check fluid color, and condition first. Get a clean white paper towel or blank computer paper. Wipe a sample on it, see what it looks like. Have you been regular with your services at 30k? Real important with the heavy loads. I believe you have the 4r80 trans, correct?

    Sent from my N9131 using Tapatalk
     
  3. TobyU

    TobyU Full Access Members

    Posts:
    283
    Likes Received:
    75
    Joined:
    Apr 5, 2013
    Location:
    Ohio
    Sounds like a shift solenoid to me. Get it scanned.
     
  4. tsamrein

    tsamrein New Member

    Age:
    36
    Posts:
    2
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jan 9, 2019
    Location:
    Sullivan
    I will have it scanned as soon as a light is present.

    I have a little more information after finally getting to drive it again. If I leave it in drive it doesn't want to shift to 2nd from first. But if I put it in 2nd it will shift from 1st to second.

    Also the speedometer is not reading. At 35-40 it registers about 15

    Sent from my BLN-L24 using Tapatalk
     
  5. TobyU

    TobyU Full Access Members

    Posts:
    283
    Likes Received:
    75
    Joined:
    Apr 5, 2013
    Location:
    Ohio
    It could even be a MLPS Manual lever position sensor (neutral safety switch on side of trans) or a VSS vehicle speed sensor- usually on trans some have two or an output shaft on too.

    Both could mess up shifts.
     

Share This Page