1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Cold Start 2013 Ford Expedition limited

Discussion in '3rd Gen - 2007 - 2017' started by David Stevenson, Feb 21, 2020.

  1. David Stevenson

    David Stevenson Active Member

    Age:
    34
    Posts:
    42
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Jan 18, 2020
    Location:
    Colorado springs
    Cold start only. Overnight here in Colorado avg teens to 20s, yes expy is outside not in garage, it has to start for a good while before it turns over. But no problem all day after the initial start for the day. I have checked for leaky injector, changed spark plugs, and replaced MAF sensor. All motorcraft parts. Also cleaned the throttle body. I've tried to prime the fuel pump lines by turning it to the on position before starting and same hard start. So.... is there something im missing or is this just something I should expect with winter gas, cold, high altitude?

    Sent from my SM-G965U using Tapatalk
     
  2. Ben Ford

    Ben Ford Active Member

    Age:
    35
    Posts:
    34
    Likes Received:
    9
    Joined:
    Apr 3, 2018
    Location:
    Goose Creek, SC
    I maybe missed something in your post. But, what do you mean hard start? How many cranks before it starts? How long before it fires after turning over?

    Could you explain a bit more?


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  3. David Stevenson

    David Stevenson Active Member

    Age:
    34
    Posts:
    42
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Jan 18, 2020
    Location:
    Colorado springs
    It acts as if it's going to start but doesn't after 2 sec, continues to crank for another 5 sec or so then starts up. Thick White smoke comes out exhaust for about 5 seconds then clears up. Idle then comes down to normal.

    Sent from my SM-G965U using Tapatalk
     
  4. David Stevenson

    David Stevenson Active Member

    Age:
    34
    Posts:
    42
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Jan 18, 2020
    Location:
    Colorado springs
    No Check engine light

    Sent from my SM-G965U using Tapatalk
     
  5. 07navi

    07navi Full Access Members

    Age:
    76
    Posts:
    597
    Likes Received:
    140
    Joined:
    Feb 3, 2020
    Location:
    Mt.Shasta California
    Sounds like it's dumping too much gas to start.
     
  6. Ben Ford

    Ben Ford Active Member

    Age:
    35
    Posts:
    34
    Likes Received:
    9
    Joined:
    Apr 3, 2018
    Location:
    Goose Creek, SC
    I had a similar problem. But other symptoms accompanied it.

    The problem I had was that it took three cycles of the key before it would start. Also, it felt massively underpowered. There would be a lag from take off and wouldn’t respond well when I wanted to pass.

    The issue needed up being two fold. I first changed the spark plugs because they were very worn. They looked like it had been over 100k miles since they were last changed. But, it still had an issue. Finally, I changed the fuel pump and boy!! It felt like I had upgraded the motor because it would take off from a stop and I could pass other vehicles when needed and it would start up the first time every time!!!

    The real issue was that it had low fuel pressure because the fuel pump was failing.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
    David Stevenson likes this.
  7. David Stevenson

    David Stevenson Active Member

    Age:
    34
    Posts:
    42
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Jan 18, 2020
    Location:
    Colorado springs
    Okay. That what I've figured or unmeasured air. Where should I start? No codes at all.

    Sent from my SM-G965U using Tapatalk
     
  8. David Stevenson

    David Stevenson Active Member

    Age:
    34
    Posts:
    42
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Jan 18, 2020
    Location:
    Colorado springs
    Okay how do I check the fuel pressure, I can't find a Schrader valve?

    Sent from my SM-G965U using Tapatalk
     
  9. 07navi

    07navi Full Access Members

    Age:
    76
    Posts:
    597
    Likes Received:
    140
    Joined:
    Feb 3, 2020
    Location:
    Mt.Shasta California
    But he burns a ton of gas at start-up
     
  10. David Stevenson

    David Stevenson Active Member

    Age:
    34
    Posts:
    42
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Jan 18, 2020
    Location:
    Colorado springs
    Would you only have the problem in the morning first start or would it do it throughout the day?

    Sent from my SM-G965U using Tapatalk
     

Share This Page