1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Radiator fan running when starting cold engine issue

Discussion in 'Heating & Cooling' started by Glencove, Feb 20, 2020.

  1. Glencove

    Glencove New Member

    Age:
    48
    Posts:
    4
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 1, 2020
    Location:
    Glen cove ny
    Every time I start the engine first thing in the morning radiator fan comes on and runs for like 2 minutes
    Even with climate control in OFF position , it does the same thing .
    Very annoying
    Any idea , maybe a coolant temp sensor?
    And also I noticed that AC compressor clutch is engaged while cranking, only after resting over night

    I changed the climate control unit , no difference

    climate control and AC works perfect , no issues,
     
  2. sjwelds

    sjwelds Full Access Members

    Posts:
    509
    Likes Received:
    178
    Joined:
    Feb 19, 2016
    Location:
    Kansas
    Year make and model is always nice.

    Sounds fairly normal, if it's a mechanical fan clutch.
     
  3. Glencove

    Glencove New Member

    Age:
    48
    Posts:
    4
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 1, 2020
    Location:
    Glen cove ny
    2012 expedition EL limited
    Electric fan
     
  4. Blksmk

    Blksmk Full Access Members

    Age:
    40
    Posts:
    231
    Likes Received:
    58
    Joined:
    Sep 23, 2019
    Location:
    Canada/USA
    Its to help warm up the engine by applying drag
     

Share This Page