Rear audio controls and speaker INOP

expyshamir

New Member
Joined
Sep 17, 2021
Posts
4
Reaction score
0
Location
dubai
Hi guys, recently purchased a used '12 Ford Expedition Limited here in DXB with 96k miles on the clock, car has been great but the rear speakers arent working, the controls are completely off and blank too.
The headunit is dealer installed way back in 2012 and has the option for the rear controls as well, but it is locked out as well. The sub works and the remaining front speakers work too. Any possibilities as to why this could be happening? appreciate any input. TIA!
 

FlyBry

Well-Known Member
Joined
Apr 22, 2021
Posts
214
Reaction score
62
Location
Dallas, TX
Is it the factory headunit? If yes, you can control the rear audio in settings
 

expyshamir

New Member
Joined
Sep 17, 2021
Posts
4
Reaction score
0
Location
dubai
Is it the factory headunit? If yes, you can control the rear audio in settings
no, its not the factory headunit, but it is a ford headunit specific to the gcc spec expeditions installed by the main ford dealer here. The controls for the rear audio are present in the headunit but are inaccesible, as if the rear radio unit has been disconnected(doesnt light up as well) super stumped on this one.
 

ExplorerTom

Full Access Members
Joined
Apr 2, 2015
Posts
2,164
Reaction score
914
Location
Colorado
When I swapped my stereo in my 2000, I lost the rear speakers and rear audio controls. I didn’t care about the controls (frankly I think it’s dumb) but the speakers I had to run dedicated wires to them.
 

paupeter726

New Member
Joined
Oct 11, 2021
Posts
2
Reaction score
0
Location
55025
This is happening to me right now. I am looking for answers too. Seems that my front speakers and rear sub work but not rear speakers. Also, something else weird, our phones connect via bluetooth but will only make calls and display text message alerts and messages. It will not, for the life of me, stream music from my Android phone. Also, the aux input is not working.
I called a local Ford Stealership and they said it might be a part on the back of the radio - like AIP or something.
I had updated the sw to the latest version, pulled fuses, neg. batt cable off/on multiple times. Nothing.
If anyone knows how to pull the head unit and inspect or solve this, much appreciated.
 

expyshamir

New Member
Joined
Sep 17, 2021
Posts
4
Reaction score
0
Location
dubai
This is happening to me right now. I am looking for answers too. Seems that my front speakers and rear sub work but not rear speakers. Also, something else weird, our phones connect via bluetooth but will only make calls and display text message alerts and messages. It will not, for the life of me, stream music from my Android phone. Also, the aux input is not working.
I called a local Ford Stealership and they said it might be a part on the back of the radio - like AIP or something.
I had updated the sw to the latest version, pulled fuses, neg. batt cable off/on multiple times. Nothing.
If anyone knows how to pull the head unit and inspect or solve this, much appreciated.
Could it be the amp?
 
Top