Register to remove these ads

Codes p0131 p0151 p1131 p1151 and rough idle

Discussion in 'Engine & Performance' started by ChrisS, Mar 6, 2012.

  1. ChrisS

    ChrisS New Member

    Posts:
    2
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 6, 2012
    Location:
    Nc
    I own a 99 4.6 xlt expedition recently the CEL has come on and I am getting the above codes and has begun to idle rough going from about 700rpm to below 500rpm. Gas mileage has always been below what the "average" is suppose to be but lately seems to be getting worse. Any suggestions on how to fix these problems other than replacing o2 sensors and do I has to replace all 4.
     
  2. walnuts4x4

    walnuts4x4 Supporting Member Supporting Member

    Age:
    33
    Posts:
    6,471
    Likes Received:
    42
    Joined:
    Jun 18, 2009
    Location:
    Watertown, NY
    I would start by looking for a vacuum leak..... they can cause havoc on these motors and cause every code to come up.....
     
  3. Canadian Expy

    Canadian Expy Full Access Members

    Posts:
    3,039
    Likes Received:
    139
    Joined:
    Jul 16, 2010
    Location:
    Toronto ON
    I thought it meant lighting motor swap, when you get that many codes ....:drool:
     
  4. ChrisS

    ChrisS New Member

    Posts:
    2
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Mar 6, 2012
    Location:
    Nc
    I'll check for the vacuum leak but would that affect the mpg?
     
  5. Canadian Expy

    Canadian Expy Full Access Members

    Posts:
    3,039
    Likes Received:
    139
    Joined:
    Jul 16, 2010
    Location:
    Toronto ON
    Yes for sure
     
  6. CARO'S98EB

    CARO'S98EB Full Access Members

    Posts:
    184
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Feb 14, 2012
    Location:
    florida
    those codes are for th 2 front o2 sensors. could be water contam in the connectors, vac leak ... ck for vac leaks then ck the connectors from the O2 sensors.
     

Share This Page