1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Occasional front end vibration 2004 XLT

Discussion in '2nd Gen - 2003 - 2006' started by I Am Me, May 31, 2020.

  1. I Am Me

    I Am Me New Member

    Age:
    63
    Posts:
    3
    Likes Received:
    0
    Joined:
    May 31, 2020
    Location:
    WA State
    6 months ago I purchased my XLT with 200k miles.

    I feel an intermittent vibration through the floorboards which appears to be coming from the right front. it feels as if my right front tire ran over a short rumble strip of say 4-5 ridges. There is no unusual noise, no change in operation. This can be at 35mph or 60 mph, or any point in between...

    For example - Yesterday I drove about 55 miles to a nearby town and back, average speed 55 mph with some intown driving of 25-30mph. On the way there were no vibrations. On the way back it happened 2 - 3 times, at varying speeds, several miles apart.

    I had the front end checked and they said everything was fine.

    Any Ideas?

    Thanks!
     
  2. John Stephan

    John Stephan Full Access Members

    Posts:
    99
    Likes Received:
    26
    Joined:
    Jan 31, 2019
    Location:
    Middle America
    Ford death wobble, look it up.

    Sent from my SM-G950U using Tapatalk
     
  3. I Am Me

    I Am Me New Member

    Age:
    63
    Posts:
    3
    Likes Received:
    0
    Joined:
    May 31, 2020
    Location:
    WA State
    John, Thank you, I had not heard of the "Death Wobble." I searched the internet and looked over numerous reports as well as looking at the NHTSA complaints for my 2004 XLT. The reports I read said model years from 2005 forward and in my case, there is no vibration in the steering wheel and the occasional vibration does not seem associated with higher speed or whether I recently hit a bump.
     
  4. JadedWarPig

    JadedWarPig New Member

    Age:
    33
    Posts:
    1
    Likes Received:
    0
    Joined:
    Jun 24, 2020
    Location:
    Phoenix
    You ever figure anything out? I just purchased an 03 with 200k and it does the same thing. Completely random, I cant figure it out.
     
  5. Ice Man 62

    Ice Man 62 New Member

    Age:
    61
    Posts:
    4
    Likes Received:
    2
    Joined:
    Jun 17, 2020
    Location:
    fort smith, Arkansas
    my 03 does the same thing at 70 miles an hour. feel it on front right. have a bad inner tie rod end.
     
  6. I Am Me

    I Am Me New Member

    Age:
    63
    Posts:
    3
    Likes Received:
    0
    Joined:
    May 31, 2020
    Location:
    WA State
    Not Figured out Yet. I just had my front end checked over, they said everything looks great.

    Mine does not seem related to any particular speed...it is totally random

    Any luck on your end?
     
  7. Boostedbus

    Boostedbus Full Access Members

    Age:
    54
    Posts:
    433
    Likes Received:
    258
    Joined:
    Mar 1, 2018
    Location:
    Maryland
    Is your Expedition 4x4? If so I’d would suspect one of the front hubs are making the random vibration.
     

Share This Page